Cukorbetegség-diabétesz

Magyarország első, a világ második online Low Carb orvosi programja.

Ha szeretnél megszabadulni 2-es típusú cukorbetegségedtől és szeretnél sokkal jobban lenni bármilyen cukorbetegség esetén, mint eddig, feltétlenül olvasd végig és jelentkezz a programra.

 

Napjainkban a cukorbetegség járványszerű méreteket ölt az egész világon. Magyarországon sincs ez másképp. A diabetes a múlt század elején kezdett egyre gyakoribbá válni. Kevesen tudják, hogy kezdetben alacsony szénhidrát tartalmú étkezést javasoltak az orvosok a cukorbetegség gyógyítására. Ez egy logikus és teljesen nyilvánvaló terápiás következtetés volt a betegség jellemzőinek ismeretében. A gyógyszergyártók térhódításával és az inzulin felfedezésével az alacsony szénhidrát étrend helyét átvették a gyógyszeres terápiák. Bár a táplálkozás fontosságát mindig is hangsúlyozta az orvoslás, a valóban helyes táplálkozás mibenlétének megállapítása erősen félrecsúszott. Ez a félrecsúszás konkrétan az Egyesült Államokból indult: gyógyszeripari szereplők és politikai szereplők voltak érte felelősek.

A cukorbetegség problematikájának megoldása kapcsán kibékíthetetlen ellentét áll fenn az egészségügy jelenlegi érdekei és a betegek érdekei között. Így történhetett, hogy a logikus és egyébként működő táplálkozásterápia (alacsony szénhidrát étrend) nem volt elég „orvosi”.

Mára az „Ehetsz bármennyi szénhidrátot, majd tablettákkal és inzulinnal kézben tartjuk a betegséged!” logika mentén halad a diabetológia karöltve a dietetikával. A történeti hűséghez hozzátartozik, hogy orvos elődeink 100 éve nem tudhatták, hogy a diabetes gyógyításának lényege nem a vércukorszint kozmetikázása. A diabetes kezelése a jelenkori orvoslás állatorvosi lova. A jeleneg hivatalos étrendi terápiák (magas szénhidrát étrendek, de még a hivatalos orvoslás által megtűrt mediterrán diéta is) csődöt mondanak, ha a cukorbetegség kezeléséről van szó. A hivatalos diabetológiai protokollok pedig, igaz nagyon hatékonyan elbújtatott formában, világszerte a gyógyszergyártók érdekeit szolgálják. Így, bár létezik optimális és jó megoldása a cukorbetegségnek, ezek alkalmazása mégis akadályokba ütközik, ha hivatalos keretek között szeretnénk maradni. Az akadályok országonként különbözőek, de általánosságban elmondható, hogy a diabetológia sehol sem riad vissza az orvosokat és pácienseket akár inkvizíciós módszerekkel a gyógyszeres terápiákba való terelésétől.

Mára azonban már olyan mértékben látszik a hivatalos diabetológia kudarca, hogy egyre többen keresik a megoldást az úgynevezett alacsony szénhidrát tartalmú (angolul: low carb) étrendekben. A világ legnagyobb civil, leginkább online formában működő cukorbeteg szervezete a diabetes.co.uk kifejezetten kiáll az alacsony szénhidrát étrendek mellett, és online formában kínál alacsony szénhidrát terápiás programot angol nyelven.

Munkacsoportunk Magyarországon elsőként kínálja Önnek online verzióban az ismereteink szerinti legjobb orvosi low carb diabetes programot.

A cukorbetegségnek több formája van. Alább bővebben olvashat a különböző típusú cukorbetegségekről.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség azért alakul ki, mert az adott páciens sokkal több szénhidrátot fogyaszt, mint amennyit a szervezete élettani működése során képes feldolgozni. Az inzulintermelés ugyan jó és tökéletes, de a hatalmas mennyiségű szénhidrátot már nem képes a szervezet a normális biokémiai folyamatok mentén feldolgozni. Ráadásul, ha olyan élelmi anyagokat fogyasztunk, amelyekből glükózt készít a szervezetünk (tejtermékek, gabonák, gyümölcsök, zöldségek, hús), akkor az ősi raktározási funkcióink is beindulnak: triglicerideket készít belőle a szervezetünk, amelyet zsírszöveteinkben elraktározzuk. Az ételeinkből felszabaduló glükóznak csak nagyon kis részét használjuk energiatermelésre, nagyobb részt elraktározzuk. A glükózszint emelkedése a vérünkben inzulinválaszt vált ki, amelynek következtében az evés után röviddel ismét leesik a vércukorszintünk, és bár van a vérünkben triglicerid, amiből energiát is tudnánk csinálni, mégis éhséget fogunk érezni. Újra eszünk, és minden kezdődik elölről. A súlyunk csak növekszik, pedig „alig” eszünk. Egy idő után a hasnyálmirigy hiába kapja azt a „parancsot” hogy termeljen inzulint a sok glükózhoz és trigliceridhez, az élettani mennyiségű inzulin már nem elég, a vércukorszintünk így folyamatosan magas lesz. Ezt az ördögi kört sem tabletták, sem az inzulin nem tudja megszakítani. A gyógyszeres kezelés csak a vércukorérték bizonyos fokú kozmetikázására alkalmas. A betegség oka megmarad és nem szabadulunk meg a problémától. Az ilyen esetekben teljesen indokolatlanul bevezetett inzulinterápia pedig nem más mint hízókúra.

 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség más okból alakul ki: autoimmun folyamat van a háttérben. Az autoimmun folyamat kialakító tényezője, mint minden autoimmun betegség esetében, a nagyon magas fokú, kóros béláteresztés, és ezen állapot során a szervezetbe kerülő idegen fehérjék és az inzulint termelő béta sejtek komplexét elpusztító immunrendszer. Az immunrendszerünk, ellentétben az eddigi felfogással, tökéletesen működik, de az idegen fehérje elpusztítása csak a saját béta-sejtekkel együtt lehetséges. A szervezet inzulintermelése elégtelenné válik, ahogy a folyamat halad előre. Ha a páciens a diabetológia jelenlegi konvencionális, csak az inzulin pótlására irányuló kezelését alkalmazza, akkor a saját inzulin termelés gyorsan a szinte kimutathatatlan tartományba csökken (a páciens saját inzulintermelését az úgynevezett C-peptid érték mutatja), és a beteg élete végéig inzulinkezelésre szorul. Az autoimmun folyamat akkor is halad előre, ha inzulin pótlással tökéletes vércukorértékeket állítunk be a páciensnek. Mellesleg, ez igen ritkán sikerül. A jelenlegi szokványos terápiák nem az autoimmun folyamatot magát nem befolyásolják.

 LADA típusú cukorbetegség

Az úgynevezett LADA típusú cukorbetegség egy köztes forma, mely autoimmun alapú betegség, de lefolyása nem annyira gyors, mint az 1-es típusú cukorbetegségé. Az esetek döntő többségében felnőtt korban alakul ki.

Gesztációs (terhességi) cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség esetén a kórfolyamat ugyanaz mint a 2-es típusú cukorbetegségben, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a megszülető újszülött már nagy hátrányokkal indul az életben. Az általunk ajánlott étrendet már sok várandós végig csinálta, megszabadulva terhességi cukorbetegségétől és az esetleges magzati fejlődési rendellenességek kialakulásától.

Szövődmények

A cukorbetegség szövődményeiként számontartott kórképek, mint veseelégtelenség, szívinfarktus, stroke, retinaleválás, magasvérnyomás, érelmeszesedés betegségek önálló kórképek is, vagyis a cukorbetegségtől függetlenül is megjelennek, nem specifikusak a cukorbetegségre. Kialakulásuk szoros összefüggésben van a szervezet specifikus és általános gyulladásos állapotával, ami az áteresztő bél szindróma, és a gyulladáskeltő élelmi anyagok révén alakul ki. Vagyis a cukorbetegség szövődményei a vércukor-szinttől függetlenül alakulnak ki. Így a cukorbetegség esetén nem a vércukor-kontroll a legfontosabb. Ehelyett arra kell törekednünk, hogy a szervezet magas gyulladásos szintjét megszüntessük. Ez egyébként a vércukorszint kérdését is automatikusan meg fogja oldani.

Az alábbiakban nem térnénk ki az általánosan alkalmazott diabetológiai terápiák és dietétikai elvek szakmai kritikájára, hanem inkább megoldást kínálunk önnek.

Milyen eredmény érhető el az alacsony szénhidrát étrenddel (Low Carb, LC)

Az alacsony szénhidrát étrend alkalmas a vércukorkontrollra. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a tablettás és inzulinkezelést szükségtelenné teszi. Az 1-es típusú és a LADA típusú cukorbetegségek esetében azonban csak a paleo-ketogén étrend alkalmas az autoimmun folyamat megállítására. Megfelelő saját inzulintermelés, azaz C-peptid szint mellett, az inzulinterápia is revízióra szorul, döntően elhagyható. Hogy véglegesen-e, az leginkább az étrend pontos betartásán múlik

Vannak-e mellékhatásai az alacsony szénhidrát étrendnek?

A legtöbb alacsony szénhidrát étrendnek, így a klasszikus ketogén étrendeknek is lehetnek mellékhatásai. A paleo-ketogén étrendnek azonban nincsenek mellékhatásai, ellentétben a Magyar Diabetes Társaság (MDT) sajnálatosan tudománytalan állásfoglalásával ellentétben. Fontos tudni, hogy önmagában a ketózis semmilyen melléhatást nem okoz. Az egészségtelen élelmi anyagoknak (amelyeket a ketogén étrend klasszikus formájában is alkalmaznak) viszont valóban lehetnek mellékhatásai.

  • A lehető legjobb vércukor-kontroll biztosítására
  • Megszüntetni a szervezetszintű gyulladás (erre az összes alacsony szénhidrát étrend közül egyedül alkalmas) 
  • Minden esetben a 2-es típusú cukorbetegség végleges megszüntetésére, és a tablettás és inzulinkezelés kiváltására. Teljes gyógyulást eredményez minden esetben.
  • A szövődmények teljeskörű megelőzésére az összes típusú cukorbetegségben
  • 1-es típusú cukorbetegség esetében az autoimmun folyamat megállítására
  • Friss, 1-es típusú és LADA cukorbetegség diagnózisa esetén a saját inzulintermelés megtartására és növelésére
  • A mellékhatás nélküli életmód kialakítására

A paleo-ketogén étrend egy egzakt szabályrendszerrel rendelkező étrend. Nem csak „gyógy” étrend, hanem maga az egészséges táplálkozás. Mellékhatása nincs. Szervezetünk bizonyos szöveteinek és sejtjeinek (pl. a vörös vértesteknek) szüksége van cukorra, de ezt (a diabetológia tudománytalan állításával szemben) nem kell megennünk: a májunk fehérjéből és zsírból előállítja szükséges mennyiséget. Így a megevett tápláléknak nem kell szénhidrátokat tartalmaznia.

Az alacsony szénhidrát és ezen belül a paleo-ketogén étrend a jelenleg ismert leghatékonyabb módja a cukorbetegség kezelésének.

Felhívjuk figyelmét, hogy bármilyen alacsony szénhidrát étrend alkalmazása esetén szükséges a gyógyszeres terápia revíziója. Így, ha belekezd a programunkba kérje háziorvosa, belgyógyásza, diabetológusa, vagy munkatársaink javaslatát a gyógyszerek és/vagy inzulin adagjainak kialakításában. Az alacsony szénhidrát étrendet csak saját felelősségére kezdje el önállóan. Programunk során végig kísérjük önt és segítünk a megfelelő lépések megtételében.

Amennyiben beküldted adataidat, hamarosan jelentkezünk és kapsz egy előzetes információt a cukorbeteg online program működéséről.

Neked is ilyen betegséged van? Szeretnél gyógyulni?

Ha szeretnél részese lenni a programunknak, akkor szükség van az adataidra, amit természetesen az egészségügyi törvény szabályozásai szerint kezelünk.